Kontynuując naszą już „małą tradycje” w tym tygodniu klasy 8a, 8b oraz 8c uczestniczyły w zajęciach kulinarnych organizowanych na lekcji języka niemieckiego. 

Każdy z uczniów miał  przygotować na lekcje wybraną przez siebie potrawę, tym razem popularną w Austrii lub Szwajcarii. W poprzednim roku skupiliśmy się na potrawach wyłącznie popularnych w Niemczech. 

Zadaniem uczniów było przygotowanie i zaprezentowanie przed całą klasą w języku niemieckim przygotowanej przez siebie potrawy. 

Na lekcji uczniowie wspólnie w grupie mogli utrwalić najważniejsze słownictwo związane w jedzeniem oraz zagłębić się w kulturę i kuchnie innych krajów niemieckojęzycznych, nie tylko Niemiec.

Na naszym stole pojawiły się między innymi takie specjały jak Tort Sachera, sernik wiedeński, czy suflet szwajcarski. 

Dziękuje wszystkim uczniom za zaangażowanie w ciekawą lekcje i samodzielne przygotowanie potraw. 

Sylwia Pryczka, nauczycielka j. niemieckiego