W drugim półroczu bieżącego roku szkolnego uczniowie klasy 2c i 2d pod kierunkiem nauczycieli świetlicy realizowali projekt edukacyjny – „Spotkanie z mitologią”. Zajęcia poświęcone greckim mitom były prowadzone cyklicznie – w każdą środę, od lutego do kwietnia.

W ciągu tych trzech miesięcy uczniowie odbyli niezwykłą podróż do starożytnego świata, podczas której zdobyli wiedzę na temat mitologii greckiej, poznali najważniejszych bogów i herosów. Dowiedzieli się m.in.:

– jak starożytni Grecy wyobrażali sobie powstanie świata i człowieka,

– jak tłumaczyli sobie następowanie kolejnych pór roku,

– czym opiekowali się poszczególni bogowie i jakie mieli atrybuty,

– ile lat trwała wojna trojańska,

– co oznaczają pojęcia, takie jak: syzyfowa praca czy puszka Pandory.

Wiele emocji dostarczyły zajęcia, podczas których uczniowie poznali mityczne potwory: Cerbera, Minotaura, Meduzę, cyklopy, centaury i satyry.

Wychowankowie zdobywali wiedzę w trakcie zajęć czytelniczych, a także oglądając filmy edukacyjne, ilustrowane pozycje książkowe i słuchając różnorodnych nagrań. Mieli szansę sprawdzenia swoich wiadomości – np. pracując w zespołach, rozpoznawali mityczne postacie na podstawie zdjęć
i symboli.

Ważną częścią projektu była działalność artystyczna dzieci. Uczniowie malowali portret Zeusa, wykonywali książeczki przedstawiające historię Prometeusza, zainspirowani greckim malarstwem wazowym dekorowali wazy wycięte z tektury, na papierowych talerzykach ilustrowali wybraną scenę mitologiczną i umieszczali na nich greckie wzory dekoracyjne.

Zwieńczeniem projektu był słodki poczęstunek – degustacja greckich przysmaków oraz konkurs wiedzy – do starcia gigantów przystąpili chętni
i zainteresowani tematem uczniowie. Laureaci konkursu otrzymali nagrody rzeczowe – kubki z wizerunkami bogów oraz symboliczne złote laury.

Każdemu uczestnikowi projektu zostały wręczone: certyfikat i książeczka pt. Co? Jak? Kiedy? Starożytna Grecja”.

Mamy nadzieję, że świetlicowa przygoda z mitologią zachęci dzieci do zgłębiania niezwykłych tajemnic starożytnego świata.